Thursday, October 28, 2010

Turk Televizyonlari

Bir haftadir Turkiye deyim ve Malta da ne yazik ki Turk kanallari izleyemedigim icin bir hafta ne kadar sacma sapan program varsa izledim ya da izlemeye calistim cunku bazilari o kadar sacma ki.

Oncelikle reklamlar nedir boyle, allahim ne kadar sacma.... Bir adam bir kadin blogunda Hint filmleri hakkinda yazi yazmis, her 5 dakikkada bir dans edildiginden bahsetmis, bence bir de Turk reklamlarini izleseymis keske. Hemen her reklamda dans etmeye calisan tipler, cok komik !!! Nedir bu reklamlarin birbirine benzerligi. Tam iskence yani..

Baska agzim acik kalan kisim ise CSI : Turkiye ... Asil dizinin adi Kanit olan diziyi cok tesaduf eseri gordum...Rol yapamayan  son derece cool ve vurdun duymaz bir genc polis bir de bunun ustu biraz yaslica deneyimli baska bir polis, bunun yaninda elinde uzun pamuklu cubukla habire kanit arayan bir abla, bir de 10 dakika da bir cikan profesor kilikli bir teyze bizleri yapilan islemlerle bilgilendiriyor. Bunyem bunu da sadece 10 dakika kaldirabildi !!!!  ki ben 3 CSI i da cok severek izleyen ben orjinallerinden sogudum. Biraz orjinal ya.

Bir de bitmek bilmeyen Yaprak Dokumu. Sanirim 1 yildir izlemedim ama olay hala ayni bir tek evin babasi felc olmus konusamiyor ama masallah bakislariyla herseyi anliyor ve anlatiyor.

Haberler deseniz basindan sonuna kadar cinayet haberleri... Ne kadar vahsi bir toplum olmusuz inanmadim...

Her kanalda bir evlilik programi. Bu kadar mi bir toplum evlilige merakli. 18 yasinda kizlar cikiyor. Bu ne yaaa, sanki hic evlenemeyecek, ya daha yolun basindasin 18 yasinda bu kadar mi umutsuzsun. Ben 18 yasindayken evlilik lafi duyunca tuylerim diken diken olurdu.

Monday, October 18, 2010

Malta Gercekleri

12 Ekimde tam bir yil oldu Malta'ya yerleseli. E artik zamani geldi gozlemlerimi faydali bilgilerle pekistirmeye. Belki buraya tatile, okumaya ve hatta yerlesmeye gelmek isteyenler icin bir bilgi olur.

  • Malta'nin baskenti Valletta dir. 
  • Ocak 2008 den itibaren euro resmi para birimi olmustur.
  • Ulkeye giris icin Schengen vizesi gerekmektedir.
  • Kullanilan dili Maltaca'dir. Eger Arapca biliyorsaniz cok kolay anlayacaksiniz cunku cok fazla Arapca kelime var. Ama merak etmeyin herkes Ingilizce biliyor, zaten Ingilizce 2. resmi dildir. 
  • Koyu katoliktirler bu yuzden kurtaj, bosanma yasak bu ulkede. Seneye secim yapilacak bosanma yasal olsun diye. 
  • Kurtaj, korunma da yasak oldugundan cok genc anneleri gorebilirsiniz hatta bekar anne sayisi da coktur. Ustelik bekar anneler devletten de yardim aliyorlar bu yuzden pek cogu evlenmeyi tercih etmiyor havadan para geliyor diye. 
  • Bir suru ulke adaya sahip olmus, halk  boyun bukmus ama adamlar hala buyuk bir zevkle Osmanli'nin ulkeyi ele gecirememesinden bahsederler. 
  • Turklerden nefret ederler diye bir kani var aslinda hemen butun yabancilari pek sevmezler ama ozellikle de zenci gocmenlerden nefret ederler. 
  • Eger arabiniz yoksa tek ulasim araciniz otobuslerdir. Taksi de mevcut ama ne yazik ki cok pahali. Mesela 1 dakikalik bir mesafe icin 25 Euro gibi bisey isteyebilirler. Taksimetre yok fiyatlar mesafeye gore degisir. Otobuslerden bahsediyordum, en eskisinden en yeni modeline kadar her cesit otobus mevcut. Ama en ilginc yni otobuslerde sadece 1 kapi vardir ve inisler de binislerde o kapidan yapilir, ayrica bileti de iceriden soforden aliyorsunuz. 
  • Bazi otobus soforleri paranin ustunu vermezler ya da eksik verirler ki bunu bilerek yapiyorlar dikkatli olmak lazim daha gecen gun basima geldi. 
  • Trafik soldan akar Ingiltere gibi. Ben hala bu duruma alisamadim mesela..Genelde karsidan karsiyangecerken arabalarla burun buruna geliyorum. 
  • Cok fazla trafik kurallarina uymazlar, hatta uzun bir sure yaya gecidinden gecmek icin bekleyebilirsiniz ki Istanbul ozlemini hic duymuyorum. Cogu sofor o beyaz cigilerin yol ustune dekor amacli yapildigini dusunuyor sanirim. 
  • Burada ki bayanlarin moda anlayisi kilolari ne olursa olsun cok kisa etekler & bluzlar ve yuksek topular giymektir. Sanirim bir cogu aynaya bakmadan sokaga cikiyor. 
  • Cisk adinda yerel biralari vardir ki cok populer. 
  • En soguk ay ocak ayidir. Onun disinda kislar gayet iliman gecer.
  • Tum sokaklar birbriine benzer hatta cogu zaman ben buradan gecmistim hissi uyandiriyor. 
  • Cok fazla dil okulu var. Ingiltereden daha ucuz fiyatlari. Ozellikle yazin cok kalabalik oluyor. 
  • Yazin her sehrin dini festivalleri oluyor. Cok eglenceli ve renkli geciyor.  
  • Hemen hemen her kose basinda kebap restorani bulunur. 
Simdilik aklima gelenler bu kadar. Aklima geldikce ekleme yapacagim. 

Friday, October 15, 2010

Malta-Istanbul-Viyana-Bratislava-Malta

Evet basliktan da anlasilacagi uzere yakinda kisa bir seyahatim olacak. Kismetse haftaya bugun sabah kalkmis, kahvaltimi etmis, annemle birlikte Turk kahvelerimizi iciyor olacagim :)
Aslinda tatilin en uzun kismi Istanbul ayagi tam 1 hafta Istanbuldayim, en kisa ayagi ise Viyana sadece 1 saat havaalanin disinda otobus bekliyor olacagim Bratislava icin.
Viyanadan Bratislava ya otobus ile gidecegim sanirim yolculuk 2 saat suruyor. Daha once Slovakya ya 2 defa gitmistim ama Bratislava bir turlu kismet olmadi bakalim heyecanla bekliyorum :)
Ama beni en cok endiselendiren kismi ise Bratislava otobus terminalinden otele gidecek olmam cunku Stefan benden 1 ya da 2 saat sonra varacak otele !! Isin korkunc yani ne kadar yardimsever insanlar olsa da ne yazik ki ingilizceleri yok denecek kadar az Slovaklarin.. Tek umidim Bratislava nin baskent olmasi ve benim bulundugum diger sehirlere oranla buyuk ve gelismis olmasindan dolayi belki dil sorunu cok sorun olmaya bilir. Gorecegiz bakalim !!!!