Saturday, June 18, 2011

Malta'da araba kullanmak daha dogrusu ogrenmek

 16 Nisan dan beri araba kullanmayi ogreniyorum, 15 dersi geri de biraktim ama az da olsa ilerleme mevcut sanirim en azindan eskisi gibi direksiyon hocam ben kullanirken korkmuyor ya da direksiyonuma yapismiyor.. Ilk zamanlar en buyuk sorunum duz gidememekti, devamli park eden arabalarin ustune suruyordum, bunun nedeni ise direksiyon hocam tarafindan daha once hic bisiklet kullanmamis olmam diye aciklanmisti..

Ilk dersim yagmurlu bir sabah basladi, Turkiye de ya da diger ulkelerde nasil bilmiyorum ama direk trafigin gobeginde basliyorsunuz. Benim ilk baslarda ilk korkum yanlis seritten kullanmakti cunku burada trafik soldan akiyor. Allahtan korktugum gibi olmadi gerci bazen hala celisiyorum hatta dun ters serite girdim 1-2 saniyeligine ama sonrasinda hemen toparladim. Bir de su an manuel araba da ogreniyorum. Herseyi ayni anda yapmak cok zor.. Bir yanda yavasla, vites degistir, arabayi sabit tutmaya calis ve etrafina bak.. Ama en en kabus ise bizim gobek dedigimiz roundaboutlar.. Bu arada bunlardan adimbasi var ve tam bir kaos ortami yasaniyor.

Bir de ne yazik ki Maltali suruculer pek yardim sever degiller yeni ogrenenler icin.. Yanlislikla arabayi stop ettirdiginizde hemen korna calmaya baslarla, size yol vermezler, kendi yolunuz olsa bile size gecis hakki tanimazlar ya da kufur ederler ki ben hala Maltaca bilmiyorum, eger ehliyeti alirsam, ilk isim Maltaca ogrenmek olacak :)

Bir de sinav ile ilgili bir suru hikaye duyuyorum.. Ozellikle yabancilari birakmak icin ellerinden geleni yapiyorlarmis.. Gorucegiz gerci sanirim benim icin daha zaman var !!
 
Bu arada yukarida ki resim gibi olmam icin bir 10 yil gecmesi lazim sanirim :):)

Sunday, June 12, 2011

Gyor Gezimiz

07 Haziran Malta da tatildi bizde bunu firsat bilerek haftasonu ile birlestirerek kisa da olsa bir tatil yapma firsati yakaladik. Gyor, Macaristan in 5. buyuk kentiymis. Her taraf yemyesil, sakin ve huzurlu bir kasaba gibiydi acikcasi. Her yasta insan bisiklet kullaniyordu. Genis kaldirimlar 2'ye bolunmustu bir taraf yayalar icin diger taraf bisikletler icin.Ve suruculer son derece disiplinli ve saygili bir sekilde araba kullaniyorlardi. Benim icin tek olumsuz tarafi ne yazik ki dil sorunu oldu.. Ingilizce anlayan ve konusan birini bulmak cok zor ayni sekilde restoranlarin bir cogunda Ingilizce menu de yoktu. Hatta ilk gun otobus terminalinden taksiye bindik, kalacagimizi oteli tarif etmeye calisiyoruz adam macarca konusuyor biz Ingilizce, zor da olsa anlastik ama gercekten cok komikti. Yine dil sorununa ragmen guleryuzlu ve yardimseverler.
Bu arada bir ulkeden bir baska ulkeye yuruyerek gecmemistim onu da yaptik bu gezimizde :) Once yarimsaatlik tren ile yolculugu ile Komaron (Macaristan) a gittik oradan da 10 dakikalik yurume mesafesi ile Komarno ya (Slovakya)  ulastik :) Gercekten son derece ilginc bir deneyim oldu bizim icin.
Bu arada hava son derece degiskendi. Gunduzleri son derece sicak hatta Malta dan sicak, aksamlari ise yagmurluydu. Hatta son gunumuzun tadini cikarmak icin cevreyi geziyorduk ki aniden yagmur basladi bizde biryere siginmak zorunda kaldik, daha sonra yagmur bir anda doluya yagmaya basladi.
Bu arada hem Slovakya hem de Macaristan da inanilmaz bir toplu tasima var.Trenler cok gelismis, yeni. Uluslararasi trenlerle rahatlikla baska ulkeye seyahat edebilirsiniz. Ne yazik ki adada yasadigim icin oyle seyahatlari cok kiskaniyorum..
Kaldigimiz 4 gun icinde bir gunde Budapesteye gittik. Ama gitme amacimiz 2 senedir gormedigim Macar arkadasimla gorusmekti.
Onumuzde ki yil tekrar gitmeyi planliyoruz.. Herseye ragmen biz cok sevdik...
Belediye Binasi
Slovakya ile Macaristan'i baglayan Elizabeth Koprusu.


Gyor sehir plani. Hemen hemen her kosebasinda mevcut.
Son gun deli gibi yagan yagmur..
Gyor un ortasindan gecen nehir ve ustunde bulunan koprulerden biri..
Ve donus yolu..