Monday, May 21, 2012

Malta' da yapilacaklar

Yaz kapida, belki bir cogunuz tatil planlarinizi yaptiniz, ben yine de yasadigim bu kucuk ada hakkinda kisa ipuclari vermek istiyorum. Soylemeden gecmeyecegim, lutfen ama lutfen bana burada ki dil okullari hakkinda bilgi SORMAYIN!!! Ne fiyatlarini biliyorum ne de hangisinin iyi oldugunu... 
Oncelikle Istanbul'dan Malta' ya sadece Pazartersi ve Persembe gunleri Air Malta ile gidis mumkundur. Air Malta'nin fiyatlari ozellikle yaz aylarinda biraz yuksek olsa da hostesleri Turk Havayollari' nin hosteslerinden cok daha guler yuzludur. Ada' da sadece bir tane havaalani bulunmaktadir o da Luqa' dadir. Oyle cok buyuk bir havaalani beklemeyin kucuk ama derli toplu bir yerdir. Kaybolmazsiniz merak etmeyin. Ucaktan indiniz, bavulunuzu aldiniz peki otelinize nasil gideceksiniz? Hemen havaalanindan cikar cikmaz otobus duragi ile karsilasiyorsunuz, kalacaginiz yer Sliema veya St. Julians ise X2' ye binip rahat ama bir o kadarda uzun bir yolculuk yapabilirsiniz. Evet, ada kucuk ama ne yazik ki otobus guzergahlari biraz normalden uzun. Otobus bilet fiyati ise 1 gunluk 2.60Euro, 1 haftalik 12 Eurodur. Biletleri otobus soforunden, makinelerden veya havaalaninda bulunan giseden almaniz mumkundur. Biletinizi her otobuse bindiginizi sofore gostermeniz gerekmektedir ve bazen de otobusun icinde kontrol yapilmaktadir bunun icin biletinizi saklamanizi tavsiye ederim. 
Peki nerede kalacaksiniz?? Ozellikle tursitlerin en cok tercih ettigi ve aradiginiz herseyi bulabileceginiz yerler olan Sliema ve St. Julians's tercih edebilirsiniz cunku buralardan bir cok yere tek bir otobus ile ulsamaniz mumkun olmaktadir. Valletta da kalmanizi tavsiye etmem zaten 2 tane 5 yildizli otel ve bir kac tane de 2 ve 3 yildizli otel bulunmaktadir. Evet, Valletta baskent ve adanin en hareketli yeri oldugunu  dusunuyor olabilirsiniz ama bu Malta icin gecerli degildir. Valletta da sadece gun icinde St.John Kadetrali'ni, muzeleri, kiliseleri, Upper ve Lower Barrakka Bahcelerini gezerek vakit gecirebilirsiniz, fakat hayat 19:00' dan sonra bitmektedir. Valletta'ya tam bir gun ayirdiniz ve yoruldunuz, o zaman Cafe Cordina' da soluklanmanizi oneririm. Valletta' nin en eski kafesinden biridir.  Zaten bir cok muze Cumhuriyet Caddesi (Republic Street) uzerindedir.
Bunun disinda, gormeden donmemeniz gereken bir yerde Mdina'dir. Sessiz sehir olarak da gecmektedir. Gittiginizde neden bu ismi verildigini cok iyi anlayacaksiniz gerci gunduz turistler ile doludur ama bir de gece gormenizi tavsiye ederim. Mdina'ya sadece orada yasayan halkin disinda araba girmesi yasaktir. Gece ile gunduz cok farklidir. Bir de Fontenalla' da kek yemeyi unutmayin. Gerci servisi cok kotudur ama manzarasi ve kekleri icin deger :) 
Eger, tarihi oncesi tapinak gezmeyi seviyorsaniz, Tarxien tapinagi, Hypogeum (buraya girmek icin onceden bilet almaniz geremektedir yazin bir cok gun doludur), Ħaġar Qim ve Ġgantija (Gozo' da bulunmaktadir) gormeniz gerekmektedir. 
Malta'ya 3 gun gibi kisa bir sure icinde geldiyseniz,  cift katli hop on, hop off otobusleri ile bir gun adanin kuzeyini, bir gun de adanin guneyini gezerek adayi biterebilirsiniz. 
Pazar gunu de Malta' da kalacaksaniz, balikci kasabasi olan Marsaxlokk'a sabahtan gidip, pazarini gezebilirsiniz. Ayrica adanin en guzel balik restoranlari da buradadir. 
Ne yenir ne icilir? Malta' nin yerel yemegi tavsandir. Bunu her yerde olmasa da bazi restoranlarda bulmaniz mumukundur. Bunun disinda pizza, makarna, gibi damak zevkimize uygun yemekler bulmaniz mumkundur. Merak etmeyin ac kalmazsiniz. 
Malta aslinda takim adalardan olusmaktadir, Malta, Gozo ve Comino en bilinenleridir. Comino' da sadece 3 kisi yasamakta olup, adanin en guzel denizi ve plaji buradadir. Gozo ise Malta' ya gore daha ufak, daha sakin ve daha el degmemistir. Gozo' da Azure Window, Rabat (Victoria) ve burada bulunan Citadella, Ta' Pinu Kilisesi, Xlendi gezilecek belli basli yerlerdir. Malta' dan Gozo feribot ile 20 dk. surmektedir. Burada da en yapilacak en iyi sey, feribottan iner inmez, hop on, hop off otobuslere atlayip gezmektir. 
Maltalilar son derece sakin ve rahatlarina duskun insanlardir. Bir cok yerde magazalar, 12 ile 16 arasi kapalidir. Bunun disinda siparis verirken ya da sirada beklerken sabirli olmalisiniz. Gecimlerini neredeyse turizmden saglayan bir ulke olmasina ragmen ne yazik ki, musteri memnuniyeti kavramindan habersizlerdir. 
Ada oldugu icin bir cok yerden denize girmeniz mumkundur ama kayalik oldugunu unutmayin. Kumsal olarak Golden Bay, Mellieha Bay ve St. Georges Bay plajlari bulunmaktadir. 
Ben duyunca sasirmistim ilk kez size ilginc gelir mi bilmem ama Malta'da 365 tane kilise oldugu soylenmektedir. Zaten hemen her sokak basinda dini heykeller gormeniz mumkundur. 
Sanirim bu benim en uzun yazim oldu :) Aklima gelen biseyler olursa da eklerim.